Favorit i repris - Helagsturen vinter 2017

Ett vinteräventyr för dig som söker en annorlunda upplevelse

/ 3 days (23 Feb 2017)

Reservation period has ended

Made by

Nordic Native

Location

Helags

Activity level

Hard

Departure

23 Feb 2017

Nu erbjuder vi förra årets stora vinterupplevelse i repris!

Att färdas på fjället vintertid är en stor naturupplevelse som alla borde prova. Här möter vi allt från vitklädda fjälltoppar inbäddade i tystnad, till vindpinade vidder. Med rätt kunskap och erfarenhet kan ett oväntat väderbyte eller problem förebyggas och uppskattas som en del av vardagen för oss som färdas på fjället. Om vädret tillåter finns möjligheten att bestiga toppen av Helags 1796 möh.

Turen

Nordic Natives vintertur till Helags är en tur för den som kräver lite mer och som vill utöka sina kunskaper och färdigheter för vinterfjället. Här lär vi oss navigation och att anpassa vår färd efter eventuella förändringar i väder och vind. 

Vem kan vara med på turen?

Som deltagare har du god kondition, är skadefri och har god skidvana i kuperad terräng. Turen kräver personlig utrustning för att vistas på fjället vintertid (varma kläder av god kvalitet, skidutrustning för turåkning, liggunderlag och sovsäck för riktig vinterkyla samt friluftskök, m.m). Komplett utrustningslista kommer att skickas till alla deltagare i god tid innan. Nedan finns ett förslag på utrustning som kan vara bra att ha med sig på en fjälltur.

"En vintertur till Helags är ett äventyr i en både mäktig och vacker fjällnatur som kräver planering och aktsamhet. Här finns de stora vidderna, Helagstoppen och en växande stam med fjällräv. Sist jag vintertältade här överraskades vi av 32 m/s och snöyra. Den natten smattrade det hårt i tältduken." Emil Eklöv. 

Logi

Vi övernattar samtliga nätter i tält samt en modern lättviktsvariant av den klassiska Jurtan från Sibiriens nomadfolk. Tälten tillhandahålls vid behov av Nordic Native. Under vår andra kväll kommer vi att ha tillgång till fjällstationens bekvämligheter med dusch, bastu och en härlig middag på lokala råvaror. 

Klimat

Fjällets öppna vidder kan överraska med allt från sol och vindstilla till blåst och snö. Att vara rätt klädd är avgörande för en bra upplevelse.

Utrustning

Lista på personlig utrustning ligger under Resplanen. Vi har möjlighet att hjälpa till med hänvisning  till uthyrning av viss utrustning vid behov.

Guider

Vi använder endast utbildade och erfarna guideansvariga som följer den svenska Fjälledarnormen.

I priset ingår: 

  • Guide för samtliga dagar
  • Måltider: 2 frukostar av friluftsmat, 3 luncher friluftsmat alla dagar, 1 middag friluftsmat som värms med s.k. friluftskök, 1 tvårätters middag på Helags fjällstation med lokala råvaror och fjälltema.
  • 1 kväll med bastu och relax samt nyttjande av fjällstationens service med toaletter och duschar.*
  • 2 nätter. Plats i tält som erhålls av Nordic Native och gruppen hjälps åt att bära/dra i pulka. 
  • Fjällkurs ledd av vår guide som är utbildad vildmarksguide och fjälledare enligt Svenska fjällsäkerhetsrådet. 

*Observera att handduk inte ingår så ta med egen microtowel eller hyr på Fjällstationen.

I priset ingår inte:

  • Alkoholhaltiga drycker
  • Personliga utlägg och köp utöver det som ingår
  • Reseförsäkring
Dag 1
Dag1 Samling-reka utrustning-navigera färdväg-lektion navigering-slå läger

Vi samlas vid parkeringen i Kläppen. Här kontrollerar vi vår utrustning och påbörjar vår tur. Längs vägen stannar vi och får lära oss om omgivningarna, hur vi navigerar och vad som kan vara bra tänka på för att spara energi och hålla rätt temperatur när vi färdas. Vi tar ett lunchstopp i vindstilla läge, gör en eld om platsen tillåter och värmer vår medhavda matsäck över våra friluftskök. Efter en stunds avkoppling och mätta magar fortsätter vi vår färd som börjar ta oss allt mer ovanför trädgränsen och där landskapet öppnar upp sig. Vid lämplig och skyddad plats slår vi läger för natten.  Vi kommer att välja en yta som ger oss lä från vind och närhet till Helags fjällstation. Området Helags är väldigt utsatt vid starka vindar och vi tänker säkerhet först. Här får vi lära oss hur man förankrar tältet, hur vi ska gräva i snön och vad man bör ha i åtanke vid val av lägerplats. Vi lär oss praktiskt om alla viktiga förberedelser inför natten och kommande dag som att smälta snö, torka utrustning och att säkra lägret, våra skidor och övrig utrustning. Middagen lagar vi över våra kök inne i Jurtan eller ute om vädret tillåter. Efter maten är det bra att röra på sig för att hålla värmen. Här kan vi utforska omgivningarna och med lite tur se en fjällräv. Lite senare är det dags att krypa ner i säcken, summera dagen och se fram emot morgondagens äventyr.Dag 2
Dag 2 Topptur-fjällkunskap-middag och bastu på fjällstation

Vi kryper ur våra varma säckar och stoppar i oss frukost. Därefter säkrar vi vårt läger för att ta oss ut på en dagstur med lättare packning. Om vädret tillåter siktar vi på att ta oss till toppen av Helags. Vid ostadigt väder beger vi oss till någon av de andra utflyktsmålen i det vackra området. Beroende på hur lång tur vi väljer och gruppens önskemål lägger vi in övningar i att skydda sig vid överraskande väder. Denna dag äter vi Middag och bastar inne på Helags fjällstation.  Därefter umgås vi vid brasan i sällskapsrummet och ser till att ha blivit ordentligt torra och varma innan vi ger oss av mot lägret och våra sköna sovsäckar igen.

Dag 3
Dag 3 Packa-fjälltur-åter Kläppen

Efter frukost bryter vi vårt läger och packar våra väskor. Vi ser till att lämna platsen som vi fann den och påbörjar vår färd nedåt Kläppen igen. Återresan bjuder på en riktigt rolig skidtur med lätt sluttande fjällsidor. Det brukar vara en frisk upplevelse där även den mest erfarne offpiståkaren kan få en rejäl utmaning genom kombinationen av tung packning och vingliga fjällskidor. Väl nere vid Kläppen där vi inledde vårt äventyr sammanfattar vi dagarna med det vi lärt oss och de upplevelser vi fått med oss. 

Resa hit

Tåg
Till Östersund går det regelbundna tågförbindelser men se till att boka i tid. 

Med flyg
Flyget tar dig till Östersund-Åre flygplats. Härifrån finns det både flygbuss och taxi till Östersund. man kan även hämta ut hyrbil på plats. Därefter välj information från alternativen buss eller bil.

Buss från Östersund
Från Östersund tar man bussen till Ljungdalen. Bussen mellan Östersund och Ljungdalen har sparsamt med avgångstider. Man kan passa på att åka till vackra Ljungdalen dagen före vår planerade samling i Kläppen för turen mot Helags. Där finns möjlighet att boka boende på STFs boende i Ljungdalen. Från Ljungdalen kan man boka taxi till Kläppen för ca 150kr. För information och beställning till Ljungdalens taxi http://www.ljungdalen.com/index.php/foretag/item/12-tax1 tfn 0687-203 02. För andra kollektiva färdsätt kika på www.ljungdalen.com

Med bil
Den som väljer att färdas med bil kan enkelt parkera vid Kläppen ca 6 km från byn Ljungdalen. Det är även här vi kommer att samlas före vår färd mot Helags.

Utrustning
Personlig utrustning

Fjällkarta Z54 skala 100:000 
Kompass
Sovsäck för vinter med komfort på minst -10 grader celsius
Vindsäck
Spade
Liggunderlag 2 st ca 40mm tjocklek eller att föredra 1 st uppblåsbart liggunderlag och 1 st 40mm tjocklek
Underställ 2 uppsättningar med både tröja och kalsonger, gärna i ull
Tjocka sockar av ull 3 par
Tunnare sockar av ull 2 par
1 st förstärkningsplagg i tjockare ull, fleece eller primaloft.
1 st jacka i skal som GORE TEX, tät bomull eller liknande som står emot vind och viss väta.
Byxor med samma utförande som jackan.
Mössa för att skida i.
Varm mössa som är tjock och stoppar vind.
Fingerhandskar för att arbeta i vid lägerbygge.
Tumhandskar att hålla värmen i. Se gärna till att det går ta ur innerhandsken för att kunna torka dem under natten. Ett plus är en extra innerhandske att byta med.
Skor. Varma kängor eller bivackskor att byta till när vi slagit läger. 
Pjäxor att skida i. Dessa ska ha möjlighet att rymma en tjockare socka kombinerad med en tunnare socka. De får gärna vara höga för att skydda anklarna för en varmare fot.
Damasker. Som skydd för att inte få in snö i pjäxorna.
Skidor. Kompatibla med det system som pjäxorna håller. Gärna med stålkant för att kunna greppa eftersom fjällsluttningarna ofta bitvis är hårda.
Stavar med stor truga för att inte sjunka ner i snön.
Termos. En termos som håller värmen riktigt bra.
Friluftskök. Se till att du känner ditt kök och skaffa 4 säsongers gas om det är ett gaskök. Även denna gas kan strula under vintern och kan behöva värmas innanför jackan eller i sovsäcken före användning.
Tallrik.
Bestick
Kåsa att dricka och äta ur
Pannlampa med LED batterier för att klara kyla
Mobiltelefon. Möjligheterna att ringa kan variera grovt men den bör vara med som säkerhet.
Medikit. Se till att bygga din egen medicinlåda innehållande: 
Liten sax
Plåster
Strips (att tejpa eventuellt jack i hud)
Kompress
Tändstickor
Tändare
Smärtstillande/febernedsättande om det är något man vill använda
Bandage att linda stukad fot eller liknande
Nål och tråd. Ex björntråd
Liten väska, necessär eller liknande kombinerat med en tät påse som ziplock att förvara allt i

Meet your guides

Emil Eklöv

Sweden

50 followers

Follow

Emil Eklöv är en erfaren guide uppväxt i Jämtlandsfjällen. Emil är utbildad Vildmarksguide vid Campus Åre och har guidat och arrangerat gruppresor sen 2006 med hela världen som arbetsfält. Han är en positiv och äventyrsglad person som sitter på mycket kunskap och sätter säkerhet först. Fråga gärna honom om allt mellan skog, fjäll och outdoorträning.

Favorit i repris - Helagsturen vinter 2017

Adventure

You don’t recommend You’re not impressed You recommend You’re impressed You strongly recommend