Everest Base Camp

Exklusivt och unikt vandringspaket till Everest Base Camp

/ 17 days (2 Oct 2016)

Reservation period has ended

Made by

Nordic Native

Location

Nepal Himalaya

Activity level

Strenuous

Departure

2 Oct 2016

Everest Base Camp-vandringen är en av världens mest populära vandringsleder som bjuder på fantastisk och svårtillgänglig natur, möte med sherpafolket och deras kultur. Det är ett paradis för den som älskar uteliv och vandringen upp till 5300 meters höjd och Everest Base Camp är en upplevelse man sent glömmer.

Resans höjdpunkter tillhör bland annat att landa på en av världens högst belägna flygplatser mitt i Himalayas bergsmassiv, vandra på samma stigar och genom samma pass som kända bergsklättrare och äventyrare, besöka buddisttempel och se den enorma Khumbuglaciären.

Vårt samarbete med Mega Adventures International ger oss direkt kontakt med sherpas och vi planerar våra Nepalturer utan mellanhänder. Detta gör att vi kan paketera ditt livs äventyr till ett överkomligt pris med hög kvalite och med de bästa av lokala guider.

Datum

Vi erbjuder följande datum för inledande av din trekk till Everest Basecamp med avfärd från Kathmandu: 2/10-20/10 2016

OBS! Dessa turer har begränsat antal platser. Först till kvarn är det som gäller.

Vandringen

I vandringen ingår att se berg som Cho Oyu (8153 m) Lothse (8511 m) Nuptse (7879 m), Ama Dablam (6856 m) m.m. Regionen har störst koncentration av världens högsta toppar och stundtals vandrar man bland molnen bokstavligt talat. Vandringen är bitvis krävande men vandring upp till 9 timmar/dag. Du vandrar på steniga stigar från lummigt och grönskande landskap till ett karg landskap vid Base Camp. Vandringen kräver mycket god kondition och vandringsvana. Det finns inplanerade acklimatiseringsdagar då du återhämtar och anpassar kroppen för den extremt höga höjden men ingen kan garantera att du inte drabbas av höjdsjuka. Isåfall kommer de vana guiderna att veta exakt vad du ska göra och de hjälper dig. Det är viktigt att du lyssnar på guiderna.
Du vandrar med en dagryggsäck och det du vill ha tillgång till under varje dag, resten bär sherpas upp i förväg och du får tillgång till hela din packning varje kväll. Du kommer att få alla instruktioner du behöver för att veta hur du ska klä dig och vilken typ av utrustning som krävs i god tid innan avfärd.

Logi

Del i dubbelrum på hotell i Kathmandu och Lukla. Enklare tehus med dubbel- eller flerbäddsrum under vandringen. I ovanliga fall enstaka nätter i tält.

Klimat

Klimatet kan vara nyckfullt och svänga från varm till kallt. Från mars till mitten av juni är det ”vår” men kvällar och nätter kan fortfarande vara kalla. Ju högre upp bland bergen Du vandrar, desto kallare blir det.

Flyg 

Flyg till Kathmandu ingår inte i resan utan det får varje deltagare ordna med själv. Nordic Native kommer dock att ge vissa rekommendationer kring bra flyg och alternativ.

Övrig info

Viktigt att veta som berör visum, vaccinationer och annan behjälplig information kommer att skickas till deltagarna i god tid före resans avgång.

Hiking for Nepal

Den här resan ingår i programmet ”Hike for Nepal” där 10% av alla intäkter går direkt till organisationen som arbetar med att återuppbygga Nepal efter den svåra jordbävningen i regionen 2014.

Guider

Du vandrar med nepalesiska guider som är handplockade av Nordic Native och som vi har en tidigare relation med. Resan erbjuds i samarbete med Mega Adventure International, ett företag som har erbjudit den här typen av resor i många år. Du träffar din guide i Kathmandu och din guide kommer att vara med dig på hela resan. De guider Nordic Native arbetar med har stor erfarenhet av regionen och flera av dem har lett expeditioner till toppen av Mount Everest.

I priset ingår
 • Hämtning och lämning vid flygplatsen
 • Del i rum under resans gång
 • Heldags transport och guidning, samt inträde till utvalda sevärdheter i Kathmandu
 • Välkomstmiddag i Kathmandu
 • Flyg till och från Kathmandu och Lukla
 • Inrikesavgifter för flyg
 • Helpension på tehusen och under vandringen. Frukost, lunch, middag.
 • Lön till guider
 • Lön till bärare
 • Tillstånd att vandra i regionen
 • Avskedsmiddag
 • Försäkringar för nepalesiska guider och bärare
I priset ingår inte
 • Drycker och alkohol
 • Nödevakuering
 • Personliga utlägg och köp utöver det som ingår
 • Dricks till guider och bärare (rekommendation cirka $200-300/person)
   
Dag 1
Ankomst Kathmandu

Guider och personal från Mega Travel Adventures möter upp på flygplatsen och skjutsar till hotellet. Välkomstmiddag med traditionell nepalesisk dans och mat.

Dag 2
Besök i staden och förberedelser

Guidad tur i Kathmandu Guidad tur i fantastiska huvudstaden med många sevärdheter och shopping. 5-6 timmar inklusive lunch.

Dag 3
Flyg från Kathmandu till Lukla (2810m) och vandring till Phakding (2660m)

Flyg från Kathmandu till Lukla (2810m) och vandring till Phakding (2660m). En flygresa på ca 30 min med storslagna vyer av det vackra Himalaya tar oss till Lukla. Här möter vi våra sherpas och de jakar som ska bära vår utrustning. Efter att ha ätit frukost och förberett vår packning påbörjar vi vårt äventyrs första vandring. Leden mot Phadking är en perfekt uppvärmning som tar oss genom vackra naturområden och kulturella platser som the School of sir Edmund Hillary. Från byn Cheplung vandrar vi nedåt för att korsa hängbron över den dånande Dudhkoshi-floden med en vacker vy över Kusum Kangru (6367 möh). En kortare stigning låter oss möta ”Mani walls” besmyckat med tibetanska mantran, bönehjul och böneflaggor. Slutligen anländer vi Phakding son är vårt mål för dagen.

Dag 4
Vandring till Namche (3440m)

Vandringen fortsätter längs Dudh Koshi-flodens strömmande vatten och upp till byn Toktok. Härifrån blir det något brantare och vi bjuds på en magnifik vy över Thamserkues topp (6608 möh). Leden tar oss förbi byar med värdshus för vandrare, genom skogar av Rhododendron, fält med grönsaksodlingar och Gompas (Budhistiska skolor).
Vi stannar till i byn Monjo för lunch och vila. Strax ovanför Monjo når vi världsarvet och det UNESCO-skyddade Sagarmatha National parc.
Vandringen genom parkens vackra områden tar oss fram och åter över Dudkoshifloden via hängbroar för att slutligen leda oss upp genom djupa pinjeskogar mot Namche, vår bas för natten. Den sista biten bjuder på en kraftigare lutning och den höga höjden börjar att ge sig till känna. Här blir det extra viktigt att korta ner stegen och vara noga med vätskeintaget för att undvika risk för höjdsjuka.

Dag 5
Namche acklimatisering -Vandring till Khumjung (3900möh)

Acklimatiseringsdag. Vandring till Khumjung (3900m) och tillbaka till Namche
Föra att få tid att acklimatisera oss till den höga höjden kommer vi att göra en stigning denna dag som tar oss åter ner för ytterligare en övernattning i Namche.
Vi tar oss till Khumjung, den gröna dalen, namngiven efter den färgen på byns hustak. 
Längs vägen besöker vi Namche museum och Syanboche som är världens högst belägna flygplats. 
Uppe vid Everest view Hotel får vi chansen att beskåda Mt Everest och Lhotse.
Vid nedstigningen tar vi ett besök vid sir Edmund Hillarys skola och sjukhus.

Dag 6
Vandring till Tengboche (3870 möh)

Vi inleder vandringen i lugn takt genom pinjeskogarna och förbi rykande téhus. Vidare mot upp mot Phunki Tenga där vi tar en paus, äter lunch och laddar med energi för den tuffare stigningen upp till Tengboche.
Vandringen genom Rhododendronskogarna lyckas hela tiden överraska oss med stora bergstoppar som plötsligt tittar fram. Några av dessa bjässar är inga mindre än Nuptse, Lhotse och Everest. Kvällen avslutas med en böneceremoni vid Tengboche Monastery.

Dag 7
Vandring till Dingboche (4252 möh)

Nästa morgon vaknar vi till en storslagen vy över bergen. Den fortsatta vandringen tar oss genom björkskogar och över floden Imja Khola för att slutligen stiga brant upp mot Somare och dagens lunchpaus. Efter lunch tar vi oss vidare längs Imja Kholas vatten och upp mot den vackra byn Dingboche. Platsen bjuder på en fantastisk vy över Island Peak, Amadablam och Makalu som är världens femte högsta berg.

Dag 8
Dingboche - acklimatisering - Vandring till Nangakarshang (5010 möh)

Acklimatiseringsdag. Vandring till Nagnakarshang (5010m) och tillbaka till Dingboche.
Acklimatisering i Dingboche är obligatoriskt för alla höghöjdsvandrare. Vid vandringen till Nagnakarshang möter vi glaciärsjöar och en ny vy över Makalu (8463 möh).
Åter nere i Dingboche finns möjlighet att utforska och bekanta sig med den högt belägna byn.

Dag 9
Vandring till Lobuche (4930 möh)

Vi fortsätter vårt äventyr genom den högalpina terrängen, över glaciärströmmar och pausar för lunch vid Dukla. Nu börjar vandringen bli riktigt tuff och den höga höjden ger sig åter till känna. Stigningen blir allt brantare men den fantastiska vyn över Cholatse, Lobuche, Pumori och Nuptse stärker både vår energi och vår upptäckarglädje.
Väl uppe på ryggen möts vi av en minnesplats för klättrade som förlorat sin liv i dessa berg.
Den vinande vinden gör luften svalare och det är vanligt att man kan få symtom av den höga höjden. I Lobuche är vi noga med att få i oss vätska genom varmt vatten, nudel- och vitlökssoppa.

Dag 10
Vandring till Everest Basecamp (5360 möh) och åter till Gorakshep

Dagens vandring inleds med en smal passage genom glaciärens morän och bergväggen. Strax får vi den första vyn över Khumbu glaciären och Kala Pathar (5545 möh) som vi ska bestiga följande dag,. Efter en kortare lunchpaus fortsätter vi stigningen mot Everest basecamp.
Framme i Basecamp finns möjlighet att ta bilder av det storslagna området och ta en titt bland alla expeditions-grupper som är här under våren för att försöka bestiga toppen av mt Everest.
Vi vandrar åter mot Gorakshep där vi får instruktioner om morgondagens stigning mot toppen av Kalapathar.

Dag 11
Vandring till Kalapathar (5545 möh) boende på Pheriche (4200 möh)

Vi stiger före gryningen för att kunna möta solens uppgång från toppen av Kalapathar.
I pannlampans sken tar vi oss upp längs den gräsbeklädda bergsryggen i den höga, kalla morgonluften. Väl uppe på toppen möts vi av den fantastiska utsikten över världens högsta berg.
Efter en stund och lagom väderbitna beger vi oss åter ner mot en väntande frukost i Gorakshep.
Dagens fortsatta vandring tar oss ner till vår övernattning i Periche på motsatta bergssidan av Dingboche.

Dag 12
Vandring åter till Tengboche

Vandring till Tengboche. Under kvällen finns möjlighet att delta under en böneceremoni på klostret.

Dag 13
Vandring till Monjo (2710m)

Vandring från Tengboche till Monjo (2710m).

Dag 14
Vandring till Lukla

Sista vandringsdagen ner till Lukla. Här samlas vi under kvällen och summerar våra äventyr tillsammans med vårt team.

Dag 15
Flyg till Kathmandu

Vi tar flyget åter mot Kathmandu.

Dag 16
Vila och shopping

Här finns möjlighet att utforska Kathmandu på egen hand. Fråga gärna personalen på Mega Adventure om tips och råd runt shopping och sevärdheter.

Dag 17
Hemfärd

Personalen från Mega Adventures möter oss på hotellet och transporterar oss till flygplatsen för vår hemresa.

Meet your guides

Mr Ang Tendi Sherpa
Follow

Mr Ang Tendi Sherpa är en av grundarna till Mega Adventures International.  Med 15 års erfarenhet inom vandring och expeditioner har han en bred expertis av att leda grupper över Nepal. Hans arbete som guide bygger på ett samspel mellan service, bemötande och säkerhet för att skapa en minnesvärd upplevelse och en hållbar verksamhet. 

Everest Base Camp

Adventure

You don’t recommend You’re not impressed You recommend You’re impressed You strongly recommend